Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Vinkit peruspesuun ja ylläpitosiivoukseen tekstiilipintaisille kalusteille ja lattioille - Pamark

Vinkit peruspesuun ja ylläpitosiivoukseen tekstiilipintaisille kalusteille ja lattioille

Kaikille tekstiilipintaisille kalusteille ja lattioille sekä matoille kannattaa tehdä säännöllisen siivouksen lisäksi vähintään kerran vuodessa huolellinen peruspesu. Auloissa ja muissa vilkkaissa tiloissa tiiviimpikin pesutahti etenkin lattiatekstiileille on suotavaa. “Tekstiilipintaan kertyy paljon pölyä ja roskaa, vaikkei se näyttäisikään likaiselta. Yleensä peruspesuja tehdään aivan liian harvoin”, toteaa Pamarkin Puhtauden tuotepäällikkö Maarit Ruokokoski.

Peruspesujen välissä ylläpitosiivoukseksi riittää imurointi sekä tahranpoisto. “Mattojen imurointiin kannattaa käyttää tehokasta ja harjaavaa, ammattikäyttöön tarkoitettua mattoimuria. Jos erillistä mattoimuria ei ole saatavilla, käytä erillistä mattosuulaketta. Imurista olisi hyvä löytyä myös HEPA-suodatin”, Ruokokoski toteaa.

“Tahrat kannattaa aina poistaa tuoreeltaan. Mitä kauemmin ne ehtivät pinttyä mattoon tai tuoliin, sitä vaikeampi niitä on puhdistaa”, hän jatkaa. Erilaisille tahroille löytyy omia tahranpoistoaineitaan: esimerkiksi värjääville tahroille kuten punaviinille, kahville, teelle ja appelsiinimehulle käytetään hapettavaa tahranpoistoainetta, ja purkalle on oma kylmäsumuteaineensa.

Esivalmistele pinnat peruspesua varten

Ennen peruspesua pinnoista kannattaa ylläpitosiivouksen tapaan poistaa tahrat ja ne täytyy imuroida huolellisesti. Tarkista aina pesu- ja tahranpoistoaineiden sopivuus tekstiileille pullon kyljestä tai tuotelehdestä ennen käyttöä, sillä kaikki pesu- ja tahranpoistoaineet eivät sovi herkimmille kuiduille.

Suihkuta tahranpoistoainetta tahralle, kostuta ainetta pyyhkeeseen tai imukykyiseen liinaan, tai kaada ainetta varovasti tahran päälle. Anna aineen vaikuttaa käyttöohjeen mukainen aika ja hankaa tahrakohtaa ulkoreunoilta keskustaan päin, jotta et levitä likaa isommalle alueelle. Imeytä kosteat tahrat siivouspyyhkeeseen tai kertakäyttöpyyhkeeseen, tai huuhtele ne pois painehuuhtelukoneella.

Sumuta kylmäsumutetta purukumille ja irrota jäätynyt purukumi raaputtamalla. Poista muruset imuroimalla ja toista käsittely tarvittaessa. Muista tarkistaa pinnan värinkestävyys ennen aineen käyttöä.

Kun tekstiilin pesuun voi käyttää vain vähän vettä, käytä kapselointipesuainetta. Se poistaa tahrat keräämällä likahiukkaset yhteen ja muuttuu kiteiseksi jauheeksi, jonka voit imuroida pois.

Tee peruspesu, kun tekstiili saa kuivua rauhassa

Tee varsinainen peruspesu silloin, kun tekstiilipinta saa kuivua rauhassa ja on varmasti kuiva ennen käyttöönottoa. Kuivumisaika riippuu pinnan paksuudesta. Peruspesu hoituu tekstiilipinnoille tarkoitetuilla puhdistusaineilla, jotka sumutetaan pinnalle. Pesuainetta ei saa jättää imeytymään tekstiilin pintaan liian kauaksi aikaa, jotteivät pinta ja väri kärsi. Imuroi se siis aina pois vettä imuroivalla imurilla.

“Pinnat kannattaa pestä painehuuhtelulaitteella, jotta niistä tulee mahdollisimman puhtaat. Jos tahra tai lika ei tunnu lähtevän, pintaa voi puhdistaa valkoisella liinalla, pehmeällä harjalla tai pyyhkeellä. Höyrypesuria en suosittele peruspesuihin, sillä liian kuumalla peseminen voi tuhota tekstiilit”, neuvoo Ruokokoski.

Testaa pesuaineen soveltuvuus pinnalle ja noudata käyttöohjeita

Testaa pesuaineen soveltuvuus pinnalle tekstiilin oman hoito-ohjeen mukaan. Jos ohjetta ei ole saatavilla, kokeile pesuainetta ensin reunaan ei-näkyvään paikkaan, jotta näet miten tekstiili reagoi pesemiseen. Tutustu pesuaineen käyttöohjeisiin tai tuotelehteen ennen käyttöä. Käytä pesussa asianmukaisia suojakäsineitä ja suojaimia, varsinkin jos pesuaine levitetään sumutinpullolla.

Sumuta puhdistusaineliuos tekstiilipinnalle tasaisesti ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Älä anna liuoksen kuivua. Huuhtele pinta puhtaalla vedellä ja imuroi vesi pois niin, että pinnasta tulee mahdollisimman kuiva.

Uusi peruspesu säännöllisesti

Pese pinnat uudelleen riippuen niiden käytöstä ja likaisuudesta. Hyvä muistamiskeino seuraavalle pesuajankohdalle on kiinnittää kalusteen tai maton alle lappu, johon seuraava peruspesun tarve merkitään. Pinnoille voit käyttää myös erilaisia suojausaineita, jotka hidastavat tahrojen imeytymistä ja tekevät niistä näin helpommin poistettavia. Suoja-aineiden ansiosta myös värit ja kuosit pysyvät kirkkaampina. Käsittely kannattaa välillä uusia huolellisen peruspesun jälkeen, sillä sekin kuluu käytössä.

 


 

Kun haluat virkistää muistiasi peruspesuihin liittyvistä asioista, varaa meiltä yrityksellesi räätälöity koulutus! Järjestämme koulutuksia muun muassa siivousmenetelmiin, siivouksen perusteisiin, siivousaineisiin, lattiamateriaaleihin ja lattioiden peruspesuun ja suojaukseen liittyen. Kasaamme koulutuspaketin tarpeidesi mukaan - ota siis yhteyttä ja kerro koulutustarpeistasi!