Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Välitön huuhtelu vähentää silmävaurion riskiä - Pamark

Välitön huuhtelu vähentää silmävaurion riskiä

Välitön huuhtelu vähentää silmävaurion riskiä

Onnettomuuden sattuessa on tärkeää aloittaa huuhtelu välittömästi ja huuhdella runsaalla virtauksella. Huuhtelunesteen tulisi olla puskuroitua, mikä vaikuttaa neutraloivasti emäs- ja happoroiskeisiin. Pahimmassa tapauksessa syövyttävän aineen aiheuttamat silmävauriot voivat johtaa pysyvään vaurioon, kuten näön heikentymiseen tai sokeuteen.

Asianmukainen silmänhuuhtelu on erityisen tärkeää työpaikoilla, joissa käytetään kemikaaleja. Yleisimpiä silmävammojen aiheuttajia ovat räjähtävät akut sekä lipeän, ammoniakin, sementin, kalkin, konetiskiaineen, puhdistusaineiden, joidenkin pesuaineiden, rasvanpoistoaineiden, maalien, pesusoodan ja liiman roiskeet. Myös lika ja pöly tulee huuhdella pois välittömästi.

Emäkset aiheuttavat suurimman osan kaikista syöpymisvammoista

Silmän pH-arvo on neutraali, joten mikäli emäksistä tai hapanta kemikaalia joutuu silmään, silmän pH-arvo muuttuu radikaalisti ja jo muutamassa sekunnissa syntyy syöpymisvamma. Onnettomuuden sattuessa on tärkeintä aloittaa neutraloiva huuhtelu välittömästi ja pyrkiä palauttamaan silmän luontainen pH-arvo. Siksi Cederrothin silmänhuuhteluneste on boraattipuskuroitu. Se toimii iskunvaimentajana ja palauttaa silmän normaalin pH-arvon tehokkaammin kuin pelkkä keittosuolaliuos.

Laadukkaiden ja oikein valittujen tuotteiden lisäksi on tärkeää myös osata käyttää niitä oikein. Cederroth Silmänhuuhtelu -videosta löydät tietoa niin tuotteesta kuin oikeaoppisesta silmänhuuhtelusta.

Hyödynnä videota työpaikallasi henkilökunnan silmänhuuhtelutuotteiden käyttöopastuksena esim. työturvallisuustiimin tietoiskuissa, ensiapukoulutuksissa sekä työpaikkaruokalan ja taukotilojen infonäytöissä.

Tutkimuksissa varoitetaan fosfaattipuskuroidusta silmänhuuhtelunesteestä  

Useat markkinoilla olevat neutraloivat silmänhuuhtelunesteet sisältävät fosfaattia. Viime vuosina useat tutkimukset ovat osoittaneet fosfaattipuskuroidun silmänhuuhtelunesteen käytön vaaroista silmää syövyttävien aineiden huuhtelussa. Viimeisin tutkimus vahvistaa nämä havainnot. Silmään kohdistuu pysyvän vaurion riski jo kahden minuutin käytön jälkeen.

Fosfaatilla on neutraloiva vaikutus emäs- ja happoroiskeissa, mutta jos se joutuu kosketuksiin kalsiumionien kanssa, syntyy reaktio, joka saattaa aiheuttaa kalkkeutumista. Silmätautien erikoislääkäri professori Norbert Schrage Kölnin kaupunginsairaalasta tapasi vastaanotollaan potilaan, joka oli saanut silmäänsä syövyttävää emäksistä ainetta. Potilas oli huuhdellut silmänsä  fosfaattipuskuroidulla silmänhuuhtelunesteellä minkä jälkeen hänellä ilmeni sarveiskalvon kalkkeutumista, vaikka syövyttävä aine ei ollut sisältänyt kalsiumia.

“Tiedetään, että fosfaattipuskuroitu silmänhuuhteluneste voi aiheuttaa sarveiskalvon kalkkeutumista, mikäli se pääsee kosketuksiin kalsiumionien kanssa, mutta kyse ei ollut nyt tästä. Silmässä on luontaisesti kalsiumioneja. Tutkimuksessamme ilmeni, että sarveiskalvon vaurioituessa näitä kalsiumioneja voi “vapautua”, ja joutuessaan kosketukseen fosfaattipuskuroidun silmänhuuhtelunesteen kanssa sarveiskalvon kalkkeutumisen riski on olemassa jo kahden minuutin huuhtelun jälkeen”, sanoo professori Schrage

Mitä sarveiskalvon kalkkeuma tarkoittaa?                    

Sarveiskalvon kalkkeuma on sarveiskalvon pinnalla olevaa valkoista saostumaa, jota ei saa huudeltua pois. Aina sitä ei voida poistaa edes  kirurgisin toimenpitein, joten silmän pysyvän vaurioitumisen riski on olemassa. Tästä huolimatta fosfaattipuskuroidut silmänhuuhtelunesteet ovat yleisiä työpaikoilla ja teollisuuden eri aloilla.

“Tutkimuksessamme paljastui jopa pelottavia lopputuloksia. Mielestäni fosfaattipuskuroitu silmänhuuhteluneste pitäisi asettaa käyttökieltoon ja poistaa markkinoilta. Sarveiskalvon kalkkeumariskin poistamiseksi pitäisi käyttää fosfaatitonta silmänhuuhteluainetta. Voin suositella joitakin fosfaatittomia huuhtelunesteitä”, sanoo professori Schrage.

Lue lisää silmänhuuhtelututkimuksesta täältä.

Varaudu hyvissä ajoin, ennen kuin onnettomuus tapahtuu

Valitsemalla neutraloivan, boraattipuskuroidun Cederroth Silmänhuuhtelun takaat optimaalisen silmien huuhtelun ilman fosfaattia. Huuhtelupullo on suunniteltu siten, että silmää voidaan huuhdella runsaalla nestevirtauksella. Pullo avautuu automaattisesti, kun se poistetaan telineestään, joten huuhtelu voidaan aloittaa välittömästi. Cederrothin silmänhuuhtelupullolla on markkinoiden pisin säilyvyysaika: 4,5 vuotta.

Cederroth silmänhuuhtelutuotteissa on selkeät käyttöohjeet. Käytä Cederroth silmänhuuhtelupulloja aina joko silmänhuuhteluasemassa tai seinätelineessä. Muista myös opastus asianmukaisin opastekilvin.

Tutustu Cederroth silmänhuuhdetuotteisiin täällä.

 

 

Lähteet:

Schrage N.F., Abu Sabah S., Hermanns L., Panfil C., Dutescu R.M. (2019) ”Irrigation with phosphate-buffered saline causes corneal calcification during treatment of ocular burns”. Burns 45:1871-1879

Schrage N.F. (2010) ”Current Recommendations for optimum treatment of chemical eyeburns. Moist swabs, compresses, phosphate buffers, and other forms of malpractice”.

Schrage N.F., Frentz M., Reim M. (2010) ”Changing the composition of buffered eye-drops prevents undesired side effects”. Br J Ophthalmol 94(11):1519-1522.

Schrage N.F., Schlossmacher B., Aschenbrenner W., Langefeld S. (2001) ”Phosphate buffer in alkali eye burns as an inducer of experimental corneal calcification”. Burns 27(5):459-464.