Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Ensiapu työpaikalla - mitä kaikkea kuuluu ensiapulaukkuun? / Pamark

Ensiapu työpaikalla - mitä kaikkea kuuluu ensiapulaukkuun?

Työpaikoilla sattuu ja tapahtuu. Yrittäjien ja työnantajien on syytä varautua tapaturmiin ja onnettomuuksiin huolella ihan lainkin puolesta: työsuojelulaki velvoittaa työnantajia ylläpitämään ensiapuvalmiutta. Ensiaputarvikkeista ja -koulutuksista on mahdollista hakea Kela-korvauksia.

Mitä on ensiapu?

Ensiavulla tarkoitetaan tapahtumapaikalla tai sen läheisyydessä loukkaantuneelle tai sairauskohtauksen saaneelle välittömästi annettavaa apua. Ensiavun tavoitteena on estää  vammojen paheneminen ja uusien vammojen syntyminen. Työpaikalla ensiapua voidaan tarvita työn luonteesta riippuen esimerkiksi haavan sitomiseen tai palovammojen hoitoon.

Mitä tarkoittaa ensiapuvalmius työpaikalla?

Työturvallisuuslaki velvoittaa järjestämään ensiavun työpaikalle. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työpaikalla on tarjolla riittävä määrä ensiapuvälineitä selvästi merkityissä paikoissa. Lisäksi työpaikalla on oltava ensiaputaitoisia henkilöitä ja toimintaohjeet onnettomuustilanteiden varalta.

Mitä kuuluu toimiston ensiapuvarustukseen?

Mahdollisiin tapaturmiin on syytä varautua asian vaatimalla vakavuudella. Ensiapuvalmiutta määriteltäessä on otettava huomioon työntekijöiden määrä, työn luonne ja työolosuhteet.

Tärkeää ei ole vain vain oikeanlainen varustus vaan myös ensiaputarvikkeiden säilytys. Matalan riskin työpaikoille, kuten toimistoilla, suositellaan seuraavaa varustusta:

  • Ensiapukaappi tai -laukku: Ensiapuvälineet on säilytettävä hyvässä järjestyksessä niin, että ne ovat helposti käytettävissä. Ensiapukaappi tai seinätelineessä oleva ensiapupakkaus tai kannettava pakki toimivat säilytyksessä. Laastariautomaatit, haavahoitopiste ja silmähuuhteluasema pitävät pienten vammojen hoitoon tarkoitetut välineet säilyvät puhtaina ja järjestyksessä.
  • Opastekilpi: Ensiaputarvikkeiden sijainnista on tärkeä viestiä selkeästi.
  • Ensiapukaapin tai -laukun sisältö: Valikoimasta kannattaa löytyä ainakin seuraavia asioita: isoja ja pieniä ensiapusiteitä, taitoksia, joustositeitä, putkiverkkositeitä, laastareita, kolmioliinoja, sakset, haavapyyhkeet, pinsetit.
  • Hätäensiapuohje: Kiperässä tilanteessa kenellä voi mennä ajatukset sekaisin. Kuvallisen ohjeen avulla mieleen palautuu äkkiä, miten hätätilanteessa on toimittava.

Tiesitkö? Kela korvaa!

Työnantaja ja yrittäjä voivat saada korvausta ensiapuvälineistä ja -koulutuksesta osana ehkäisevää työterveyshuoltoa. Tutustu korvaukseen ja sen ehtoihin Kelan sivuilla.

Pamarkin valikoimassa on kattava valikoima ensiapuvälineitä: yritysten ja toimistojen käyttöön ensiapulaukkuja ja -kaappeja sekä opastekilpiä ja ohjeita. Lisäksi myymme terveydenhuollon ammattilaisille kaikki tarvittavat välineet ensiapuvalmiuden ylläpitoon: tarvikkeet haavanhoitoon, palovammoihin, silmähuuhteluun ja elvytykseen.

Asiantuntijamme neuvovat sinua mielellään. Ota yhteyttä