Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Punkit - Kasvava kanta lisää suojautumisen tarvetta / Pamark

Punkit - Kasvava kanta lisää suojautumisen tarvetta

Lämpimien kelien mukana saapuvat myös puutiaiset, eli punkit ja borrelioosi -tartunnat. Punkit ovat parin viime vuoden aikana saaneet entistä enemmän palstatilaa. Iltapäivälehdet uutisoivat suurella printillä tästä jokavuotisesta taakasta ja kadun varsille sekä bussipysäkeille ilmestyvät mainokset viittaavat ilmiöön nimellä ”Peto”.

Näkyvyys on oikeutettua punkkien kasvavan kannan vuoksi. Ilmaston lämpenemisen ja leutojen talvien myötä punkit heräävät aikaisemmin ja levittäytyvät yhä laajemmille alueille. Helsingin Sanomien huhtikuussa julkaistussa artikkelissa kerrottiin punkkien viihtyvän nykyään myös kaupungeissa. Hoitamattomat puistoalueet ovat mm. punkeille otollista elintilaa. Tätä myöten myös kaupunkielämässä on syytä varautua mahdollisiin punkin puremiin.

Kuinka voimme suojautua punkeilta?

Asiantuntijoiden mukaan ensimmäinen ja ehdottomasti tärkein tapa ehkäistä mahdollista tartuntaa on säännöllinen puutiaistarkastus.

Borrelioosin tartunta-aika vaihtelee muutaman tunnin ja vuorokauden välillä. Tarkastus tulisi tehdä luonnossa liikkumisen jälkeen ja havaittu punkki tulee poistaa mahdollisimman nopeasti. Punkkia ei tule repiä irti, vaan poistaa punkkipihdeillä. Näin borrelioosin tartuntamahdollisuus myös pienenee.

Voimme myös suojautua punkeilta vaatetuksen avulla. Kun kelit lämpenevät, on vaatekerrosten vähentäminen meille refleksinomainen tapa toimia. Itsensä suojaaminen punkeilta on kuitenkin suositeltavaa, jos heinikoissa ja nurmikoilla liikkuminen on yleistä. Kesäisin mm. punkkisukat auttavat suojaamaan usein paljaaksi jätetyt nilkat ja jalkaterät.

Suojautua voi myös suihkuttamalla paljaalle iholle 40% DEET hyönteiskarkotetta. Suihke karkoittaa punkit ja muut hyönteiset, kuten paarmat, mäkäräiset ja hyttyset. Lue käyttöohje ennen käyttöä.

Vuonna 2018 borrelia-tartuntoja todettiin 2106 kpl. Kun punkkien kannat kasvavat, on asiantuntijoiden mukaan väistämätöntä, että myös tartuntojen määrät kohoavat. Näin myös henkilökohtaisen suojauksen tarve lisääntyy.