Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

SUP-DIREKTIIVI – Miten se tulee muuttamaan asiakkaidemme arkea - Pamark

SUP-DIREKTIIVI – Miten se tulee muuttamaan asiakkaidemme arkea

Euroopan Unionin Single-use plastics direktiivin, toisin sanoen kertakäyttömuovidirektiivin keskeisenä tavoitteena on vähentää syntyvän muovijätteen määrää sekä kertakäyttöisten muovituotteiden käytöstä johtuvia ympäristövaikutuksia. Direktiivin toimenpiteet kohdistuvat, tuoteryhmästä riippuen, muovituotteiden kulutuksen vähentämiseen, tuotekohtaisiin kieltoihin, tuotesuunnitteluun (tuotevaatimukset), laajennettuun tuottajavastuuseen, erilliskeräyksen järjestämiseen sekä viestintään.

Direktiivin ensimmäisessä vaiheessa 3.7.2021 alkaen kielletään iso joukko muovista valmistettujen tai muovia sisältävien kertakäyttötuotteiden markkinoille saattaminen ja maahantuonti. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi lautaset, ruokailuvälineet, erilaiset muovia sisältävät vanutuotteet sekä EPS eli vaahtomuovista valmistetut take away-tuotteet. Nämä tuotteet tulevat loppumaan markkinoilta EU alueella.

3.7.2021 astuu voimaan myös merkintävaatimus juomakupeille, kosteuspyyhkeille, terveyssiteille ja tamponeille, jotka sisältävät muovia. Merkintävaatimus koskee myös kartonkisia muovilla pinnoitettuja tuotteita kuten kuumakuppeja. Tuotteen valmistaja tai maahan tuoja vastaa tuotteiden asianmukaisesta merkinnästä.

Mitä tämä tarkoittaa Pamark Business tuotevalikoimassa?

Tuotekieltolistalle joutuvat muovista valmistetut tai muovia sisältävät kertakäyttöiset lautaset, aterimet; haarukat, veitset, lusikat, pillit ja sekoittimet sekä EPS muovista eli niin sanotusta vaahtomuovista valmistetut take away-ateriapakkaukset. Direktiivi määrittelee muoveiksi kaikki muovit, myös PLA-, CPLA- ja biomuovit. Lisäksi on huomioitavaa, että myös paperituotteet, jotka on pinnoitettu muovilla, esimerkiksi muovipinnoitetut lautaset, kielletään.

Toisaalta asiakkaillemme voi olla helpotus, että kiellettävät tuotteet voidaan käyttää loppuun. Tuotteita voi huoletta tilata Pamarkin varastossa olevia tuotteita niin kauan kuin niillä on saatavuutta. Kertakäyttömuovituotteita onkin jo osittain loppunut markkinoilta pitkin alkuvuotta,  valmistajien ja maahantuojien valmistautuessa direktiiviin hyvissä ajoin.

Me Pamarkilla olemme valmistautuneet direktiiviin varmistamalla, että kiellettäville tuotteille löytyy korvaavat tuotteet kierrätettävistä raaka-aineista. Korvaavien tuotteiden materiaaleina ovat muun muassa paperi, kartonki, bagassi, puukuitu, bambu ja palmunlehti.

Tutustu valikoimaamme verkkokaupassamme tai ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Autamme valinnoissa!

Heräsikö SUP-direktiivistä kysymyksiä? Olemme koonneet keskeisimmät kysymykset vastauksineen yhteen.

SUP-DIREKTIIVI: Kysymyksiä ja vastauksia


Vieraskynäartikkelin SUP-direktiivistä on kirjoittanut horecan tuoteryhmäpäällikkö Nina Lampinen.