Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

6 vinkkiä ympäristöä säästävään pyykinpesuun / Pamark

6 vinkkiä ympäristöä säästävään pyykinpesuun

Siivous- ja kodintekstiilien pesu on tärkeä osa terveellistä ja turvallista arkea etenkin hoiva- ja puhtausalalla. Pyykinpesukoneiden ja -aineiden käyttö kuormittaa kuitenkin ympäristöä. Kuormitusta aiheutuu sitä enemmän, mitä likaisempaa pyykki on, ja mitä suuremmissa lämpötiloissa tai voimakkaammilla kemikaaleilla sitä pestään.

Pyykinpesu kannattaa suunnitella hyvin etukäteen, jotta ympäristövaikutukset jäävät mahdollisimman pieniksi. Olemme koostaneet tähän artikkeliin kuusi vinkkiä energiaa, vettä ja kemikaaleja säästävään pyykinpesuun.

Muista: kun säästät ympäristöä, säästät useimmiten myös rahaa.

Käytä alhaisinta mahdollista lämpötilaa ja pese pyykit pian

Pyykinpesu on puhdasta kemiaa. Jotta lika irtoaa, tarvitaan neljää asiaa: pyykinpesuainetta ja vettä, lämpöä aktivoimaan pesuaineen ainesosat, aikaa lian irroittamiseen, sekä tekstiilien liikettä toisiaan vasten. Kun näistä yhden osuus kasvaa, toisen osuutta voi pienentää. Esimerkiksi jos pyykinpesuaine on tehokasta, lämpötilaa voidaan laskea - tai toisinpäin.

Huomioi aina materiaali, jota olet pesemässä. Käytä alhaisinta mahdollista lämpötilaa, jossa tekstiilin voi hoito-ohjeensa mukaan pestä. Jos voit esimerkiksi laskea pesulämpötilaa 60°C:sta 40°C:een, energiankulutus pesun aikana pienenee noin 40 %. Mitä kauemmin tahrat saavat pinttyä tekstiileihin, sitä vaikeampaa niiden puhdistus on. Pinttyneet tahrat vaativat vahvempia kemikaaleja, pidempää pesuaikaa tai korkeampia pesulämpötiloja. Tämä vaikuttaa suoraan ympäristökuormitukseen - pese siis varsinkin vaikeat tahrat pois mahdollisimman pian.

Pese täysiä koneellisia

Ota huomioon kohteessasi syntyvän pyykin määrä, jotta osaat valita pesukiertoosi sopivan koneen. Suunnittele eri tekstiilien pesuajankohdat huolellisesti, niin saat pestyä samanlaisia pesuolosuhteita vaativat pyykit kerralla. Kun peset aina täysiä koneellisia, säästät vettä, energiaa ja pesuainetta.

Jos pyykinpesukoneelliset jäävät vajaiksi, hyödynnä pesupusseja. Niiden avulla voit pestä yhdessä koneellisessa esimerkiksi eri henkilöiden tai osastojen pyykkejä. Merkkauslapullisen pesupussin avulla erotat pyykit helposti toisistaan ja viet ne takaisin oikeaan kohteeseen pesun jälkeen.

Jos säilytät likapyykkejä ja puhtaita pyykkejä samassa tilassa, hyödynnä infektiopusseja pitämään bakteerien leviäminen kurissa. Niillä keräät ja lajittelet tartuntavaarallisen pyykin kultakin henkilöltä omaan pussiinsa ja viet ne turvallisesti pyykkiin. Voit käyttää joko koneeseen täysin liukenevia infektiopusseja, jotka häviävät veden mukana koneesta, tai saumastaan aukeavia infektiopusseja, jotka voit heittää muovikeräykseen pesun jälkeen.

Pyykkien keräämistä voit helpottaa erilaisilla tekstiilivaunuilla, joihin löytyy erivärisiä pyykkisäkkejä. Vaunuilla kuljetat niin puhtaan kuin likaisenkin pyykin turvallisesti ja kätevästi pesuun ja takaisin säilytykseen. Muista pestä myös säkit säännöllisesti, jotta kuljetus on hygieenistä.

Valitse pyykille sopiva pesuaine

Kunkin materiaalin puhdistukseen sopii tietynlainen pyykinpesuaine: valkopesuaine valkoisten ja vaaleiden tekstiilien pesuun, kirjopesuaine värillisen, mustan ja tumman pyykin pesuun, hienopesuaine villalle ja silkille. Jotkin synteettiset materiaalit, kuten mikrokuidut, tarvitsevat erikoispesuainetta. Allergiapyykille kannattaa aina valita Allergia- ja Astmaliiton suosittelema pesuaine. Vältä ylimääräisiä pesuja, jotta tekstiilit kestävät käytössä pidempään.

Nestemäinen pesuaine liukenee heti veteen, joten se tehoaa tekstiileihin jauhetta nopeammin. Pesuainetiivisteet ovat hyvä vaihtoehto, kun haluat vähentää pesuainepakkausten määrää tai kuljetustarvetta. Ole kuitenkin tarkka tiivisteen annostelussa, sillä se on riittoisampaa kuin tavallinen pesuaine.

Käytä huuhteluainetta, kun haluat pyykistä pehmeää, haluat vähentää sähköisyyttä tai helpottaa silitystä. Esimerkiksi pyyhkeet ja neuleet kannattaa pestä huuhteluaineen kanssa. Pyyhkeet saat pehmeiksi myös laittamalla ne kuivuriin pesun jälkeen. Kun käytät huuhteluainetta, valitse hajustettu tai hajustamaton aine tarpeesi mukaan.

Etsi pesuainepakkausten kyljestä ympäristömerkki - se takaa, että valitsemasi aine noudattaa sille aseteltuja ympäristösäädöksiä. Huomioi, että ylimääräinen kemikaalirasitus huuhteluaineen ja hajusteen myötä tekee pyykinpesusta ympäristöä kuormittavampaa. Muista myös lajitella ja kierrättää pesuainepakkaukset, jotta huomioit ympäristöystävällisyyden pyykinpesun kaikissa osa-alueissa.

Lataa kooste tekstiilien pesuaineiden ympäristövaikutuksista: Tekstiilien pesuaineiden ympäristövaikutukset (pdf)

Annostele pyykinpesuaine oikein

Huomioi aineen annostelussa aina pyykin määrä ja veden kovuus. Liian suuri määrä pyykinpesuainetta voi jauheena paakkuuntua pesukoneeseen, jättää jäämiä pyykkeihin tai vaahtoa koneeseen. Liian pieni määrä pesuainetta taas johtaa huonoon pesutulokseen ja koneen likaantumiseen. Kun peset siivoustekstiilejä, muista vähentää aineen määrä puoleen, sillä siivoustekstiileissä oleva puhdistusaine toimii itsessään pesuaineena.

Suomessa voit käyttää pehmeän veden pesuaineannostelua. Ammattipesukoneissa käytössä on yleensä automaattinen annostelu, joka säästää aikaa käsiannosteluun verrattuna. Ammattikoneissa käytetään usein aina nestemäisiä pesuaineita.

Desinfioi pyykit siihen tarkoitetulla pesuaineella

Pyykit täytyy desinfioida, kun niissä on veritahroja, oksennusta tai eritteitä, tai pyykit tulevat epidemia-alueelta. Lämpödesinfiointi 90°C:ssa ilman desinfiointiainetta on yleinen käytäntö. Se vie kuitenkin enemmän energiaa kuin normaalipesu, eikä värillisiä tai herkkiä materiaaleja voi pestä korkeassa lämpötilassa.

Matalaan lämpötilaan tarkoitetulla, desinfioivalla pesuaineella saat laskettua pesulämpötilaa 40°C:een ja säästettyä energiaa. Desinfioivaa pesuainetta voit käyttää sekä koti- että ammattikoneissa, etkä tarvitse erikseen desinfiointi- ja pyykinpesuaineita.

Kun keräät ja laitat pesukoneeseen desinfioitavaa pyykkiä, muista suojautua tartunnoilta vähintään kertakäyttökäsineillä ja hengityssuojaimella. Myös suojalasit kannattaa hankkia, ettei desinfiointiainetta pääse roiskumaan silmiin.

Kuivaa tekstiilit tehokkaasti

Huomioi myös pyykin kuivaukseen vaadittava energia, kun pohdit pyykinpesun ekologisuutta. Lämmityskausina pyykin kuivaus kuluttaa enemmän energiaa kuin itse pesu. Kun otat esimerkiksi siivoustekstiilejä käyttöön suoraan pyykinpesukoneesta kuivattamatta niitä ensin, säästät energiaa. Tutustu tarkemmin eri kuivausmenetelmien vertailuun puuvillapyykin kuivauksessa.

Kun tarvitset apua pyykinpesun suunnitteluun, olemme käytettävissäsi! Kysy neuvoa avainasiakaspäälliköiltämme tai asiakaspalvelustamme!

Eila Soininen, Avainasiakaspäällikkö: eila.soininen@pamark.fi
Harri Vuotila, Avainasiakaspäällikkö: harri.vuotila@pamark.fi
Johanna Tila, Avainasiakaspäällikkö: johanna.tila@pamark.fi
Marjo Voistio, Avainasiakaspäällikkö: marjo.voistio@pamark.fi
Maarit Ruokokoski, Tuotepäällikkö: maarit.ruokokoski@pamark.fi
Asiakaspalvelu: asiakaspalvelu@pamark.fi