Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Päiväkodissa siivoojan rooli on elintärkeä - oli epidemiaa tai ei - Pamark

Päiväkodissa siivoojan rooli on elintärkeä - oli epidemiaa tai ei

Päiväkodit ovat normaalisti paikkoja, joissa mikrobit leviävät ja joissa sairastetaan paljon flunssia. Jotta mikrobien leviämistä voidaan estää ja tartuntariskiä pienentää, on huolellisesta siivouksesta suuri apu. “Ilman siivoojien työpanosta päiväkoti ei voisi toimia: henkilökunta ei pysyisi terveenä, ja lapsilla ja vanhemmillakin olisi suuri riski sairastua. Tämä kuormittaisi yhteiskuntaa myös työpaikoilla esimerkiksi vanhempien sairaslomien kautta”, toteaa Pamark Puhtauden avainasiakaspäällikkö ja kouluttaja Marjo Voistio.

Kaikilla päiväkodeilla ei ole erikseen päiväkotiapulaista tai emäntää. Siivousta saattaa hoitaa kasvatushenkilöstö itse, tai kunnallinen tai ulkoinen palveluntarjoaja. Pamarkin asiakkaalla Pilkkeellä siivouksesta vastaa päiväkodinhuoltaja. “Päiväkodinhuoltajat ovat Pilkkeellä kiinteä osa työyhteisöä ja he ovat sen täysivaltaisia jäseniä. Heillä on oikeus ja velvollisuus vaikuttaa päiväkodin arkeen. Tämä on tärkeä asia myös siivoojan työn arvostuksen kannalta: kun siivous tapahtuu lasten läsnäollessa, lapsetkin oppivat sen arvon”, kertoo Pilke Päiväkodit Oy:n laatujohtaja Marja Saarinen.

Huomioi yksilölliset tarpeet ja suunnittele työ hyvin

Päiväkotien siivouksessa lähdetään liikkeelle aina yksilöllisistä tarpeista: millä taajuudella päiväkoteja siivotaan ja mikä on toivottu puhtaustaso päivittäin tai viikoittain. Siivouksessa on hyvä muistaa perusasiat, kuten aseptinen työjärjestys puhtaasta likaisempaan, jotta lika ei leviä vaan poistuu siivotessa. Samaten täytyy kiinnittää huomiota ergonomiaan ja työturvallisuuteen: esimerkiksi mopin varsi kannattaa säätää itselle oikealle korkeudelle, hyödyntää pyyhinnässä molempia käsiä ja pitää katse menosuuntaan päin siivotessa, jotta näkee mitä likaa puhdistaa, eikä törmää tavaroihin tai paikkoihin edetessään.

“Käytän vanhanajan sanontaa, jonka kuulin opettajalta siivousteknikoksi opiskellessani: vie menessäs, tuo tullessas ja tee siellä ollessas. Tarkoitan, että työ on tärkeää suunnitella hyvin etukäteen, jotta turha hosuminen paikasta toiseen jää pois. Näin työ on tehokkaampaa. Toisaalta esimerkiksi vedetön siivous edellyttää suunnittelua: vettä ei kanneta mukana, vaan siivousvälineet kostutetaan siivouskomerossa ja puhtaat välineet kannetaan mukana siivouspaikalle”, Voistio toteaa. Hän muistuttaa myös, että vesi on puhdasta vain ensimmäisen huuhtelukerran jälkeen - jos vettä käyttää uudelleen, tulee vain levitettyä likaa, eikä poistettua sitä. Siksi on tärkeää vaihtaa aina likaiset siivousvälineet puhtaisiin.

Muista oikea annostelu ja puhdista kosketuspinnat huolellisesti

Desinfioivia puhdistusaineita täytyy käyttää, kun on menossa epidemia tai tiloissa on eritetahroja. “Desinfioivia aineita ei saa käyttää vain varmuuden vuoksi. Yleispuhdistusaineilla siivous riittää, jos tiloissa ei ole oleillut epidemiapotilasta tai henkilöitä, joilla on tartuntaepäilyjä. Aineiden annostelu ja valinta ovat myös tärkeitä asioita: mitä voimakkaampia aineita käytät, sitä enemmän luonto ja työntekijä kuormittuvat. Hajusteyliherkille sopivat paremmin tuoksuttomat ja väriaineettomat pesuaineet yleistiloihin ja saniteettitiloihin”, Voistio neuvoo.

Päiväkotien siivouksen erityispiirre ovat “tuplakosketuspinnat”: sekä aikuisten että lasten korkeudella olevat, usein kosketettavat kohdat. “Lapset koskettavat eri paikkoihin ja eri asioihin kuin aikuiset, mikä on hyvä huomioida siivouksessa. Esimerkiksi sänkyjen kahvat, lattiat ja ruokapöytien alapinnat tulee siivota säännöllisesti. Myös leluja kannattaa välillä vaihdella ja pitää jäähyllä, jotta pöpöt kuolevat niistä. Pestävät ja pyyhittävät pehmolelut ovat hyviä etenkin epidemia-aikaan. Lelujen pyyhkimiseen voi käyttää samaa siivousainetta kuin muussa siivouksessa”, sanoo Voistio.

Pilkkeellä siivous ja hygienia ovat kaikkien yhteisiä asioita

Vaikka Pilkkeen päiväkodeissa siivous on päiväkodinhuoltajan vastuulla, muutkin työntekijät kantavat kortensa kekoon. He laittavat muun muassa tavarat oikeille paikoilleen ja pitävät tasot sekä hyllynpäälliset vapaina, jotta ne on helppo pyyhkiä puhtaiksi. Pamark auttaa Pilkettä muun muassa uusien päiväkotien avauksen yhteydessä pidettävissä siivouskoulutuksissa. “Meillä on oikein hyvä yhteistyö Pamarkin kanssa. Marjo käy uusissa yksiköissä pesuaineet ja muut välineet läpi ja ohjeistaa henkilöstöä toimimaan edellyttämällämme tavalla. Marjolla on taidot ohjeistaa ja kouluttaa samalla, mikä toimii meistä hyvin”, toteaa Saarinen.

Jotta tilojen puhtautta voidaan edesauttaa, on tärkeää, etteivät vanhemmat tuo sairaita lapsia päiväkotiin ja ettei henkilöstö tule sairaana töihin. Myös käsienpesun tärkeydestä on hyvä muistuttaa etenkin epidemia-aikoina. “Olen ilahtunut siitä, että epidemia-aika on opettanut käsienpesun tärkeyttä ihmisille - niin aikuisille kuin lapsillekin. Sairastumiset eivät ole räjähtäneet käsiin, kuten pelättiin, joten päiväkodeissa on varmasti osattu toimia ja siivota oikein. Olen iloinen myös siitä, että desinfiointiaineiden kysyntä ei ole kasvanut - siivouksen suhteen ei siis jouduttu paniikkiin, vaan järki on pysynyt mukana”, iloitsee Voistio.

 


 

Kun haluat virkistää muistiasi peruspesuihin liittyvistä asioista, varaa meiltä yrityksellesi räätälöity koulutus! Järjestämme koulutuksia muun muassa siivousmenetelmiinsiivouksen perusteisiinsiivousaineisiinlattiamateriaaleihin ja lattioiden peruspesuun ja suojaukseen liittyen. Kasaamme koulutuspaketin tarpeidesi mukaan - ota siis yhteyttä ja kerro koulutustarpeistasi!