Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Ohjeet turvallisen take away -toiminnan järjestämiseen - Pamark

Ohjeet turvallisen take away -toiminnan järjestämiseen

Artikkeli julkaistu alunperin 23.4.2020
Artikkelia päivitetty 30.3.2021

Kulunut vuosi on muuttanut ravintoloiden ja kahviloiden toimintaa entistä enemmän ulospäin suuntautuvaan myyntiin painottuvaksi. Koronan vuoksi horeca-alalle kohdennetut toimintarajoitukset pakottavat tänäkin keväänä ravintoloitsijat miettimään tehokkaita ratkaisuja yrityksensä toiminnan turvatakseen. Noutoannosten myynti on noussut arvoon arvaamattomaan ja take away -toiminnan turvallinen järjestäminen sekä henkilökunnan että asiakkaidenkin näkökulmasta on elintärkeää. Tämä tarkoittaa niin henkilökohtaisen hygienian, siivouksen kuin noutoruuan pakkaamisen ja kuljettamisenkin suunnittelua ja järjestämistä niin, että infektioriski on mahdollisimman pieni.

Viime keväänä kokoamamme käytännönläheiset vinkit turvallisen take away -toiminnan järjestämiseen kahviloissa ja ravintoloissa ovat taas entistä ajankohtaisempia. Hyödynnä vinkkimme, kun olet aloittamassa noutoruuan ja -juomien myymistä, tai kun haluat varmistaa, että teet kaiken mahdollisen tartuntojen välttämiseksi.

Pidä huolta henkilöhygieniasta annosten valmistuksessa ja pakkauksessa 

Ohjeista henkilökuntaa käsittelemään elintarvikkeita, ruoanvalmistusvälineitä ja ruokatilauksia vain puhtailla käsillä. Kädet täytyy pestä usein vedellä ja saippualla. Jos käsissä ei ole tahroja, voi niihin hieroa myös alkoholipitoista käsihuuhdetta. Toistuva käsien pesu voi aiheuttaa käsien kuivumista ja ihon halkeilua. Jotta iho pysyy terveenä, on tärkeää pitää siitä huolta kosteuttavalla voiteella.

Katso video oikeaoppisesta käsienpesusta »

Varaa henkilökunnan saataville riittävästi kertakäyttökäsineitä. Suojakäsineet täytyy vaihtaa puhtaisiin riittävän usein, sillä likaantuneet suojakäsineetkin levittävät epäpuhtauksia. Ohjeista siis henkilökuntaa vaihtamaan uudet käsineet ainakin, kun he siirtyvät työvaiheesta toiseen. Käsineet täytyy riisua koskematta niiden ulkopintaan ja laittaa käytön jälkeen sekajäteastiaan.

On suositeltavaa puhdistaa kädet käsineiden riisumisen jälkeen pesemällä ne vedellä ja saippualla. Jos se ei ole mahdollista, tulee käyttää käsihuuhdetta. Huuhdetta otetaan noin ruokalusikallinen kämmenelle, hierotaan siihen sormenpäät ja peukalot ja lopuksi aine hierotaan kauttaaltaan käsiin.

Katso video oikeaoppisesta käsien desinfioinnista »

Pakkaa ja kuljeta ruoka ja juoma turvallisesti

Kun valitset annoksillesi sopivia take away -rasioita, ota huomioon sekä pakkausten ulkonäkö että kestävyys käyttötarkoituksessaan. Esimerkiksi läpinäkyvään rasiaan pakattu annos houkuttelee asiakasta syömään, ja tiiviisti sulkeutuva kansi pitää nestemäisenkin annoksen turvallisesti pakkauksessaan. Aterinpakkauksissa annoksen mukana toimitettavat aterimet ja lautasliina kulkevat hygieenisesti pakattuina asiakkaalle. Kuumille ja kylmille ruuille ja juomille löytyvät omat astiansa, ja juomille valikoima biohajoavia ja mikromuovittomia pillejä. Kun valitset ekologisen pakkauskokonaisuuden toimituksellesi, take awayn hiilijalanjälki jää pienemmäksi.

Jos annoksia tilataan kerralla useampia, kannattaa hankkia take away -pakkaukset, jotka on helppo pinota kuljetuslaatikkoon, paperikassiin, auton penkille tai syliin päällekkäin. Helposti pinottavat ruoan säilytysastiat pysyvät paremmin pystyasennossa, eivätkä pääse vuotamaan tai aukeamaan. Esimerkiksi bagassirasiat ovat ekologinen annosrasiavalinta kuumallekin ruoalle ja ne toimivat myös ruoan säilytysastiana. Jos asiakkaasi haluaa lämmittää ruokaa uudelleen mikrossa, bagassipakkaus kestää senkin. Myös osa kartonki- ja muovirasioista kestää mikrottamisen, jotkut kestävät jopa uunin - varmista soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin aina pakkauskohtaisesti.

Kuljetitpa take awayn paperikasseissa, -pussissa tai kuljetuslaatikoissa, pidä huolta myös niiden ja maksupäätteen hygieenisestä käsittelystä.  Ruoan kuljetuslaatikot kannattaa puhdistaa aina, kun ne ovat olleet kosketuksissa mahdollisesti likaisiin pintoihin, käsiin tai hanskoihin. Maksupääte ja muut kosketuspinnat on hyvä puhdistaa tarvittaessa esimerkiksi käyttövalmiilla desinfiointipyyhkeillä.

Markkinoinnillisena tehokeinona voit käyttää yrityksesi ilmeellä painettuja take away- tuotteita. Brändää take away-kokonaisuutesi esimerkiksi räätälöidyllä tarralla, jolla voit sulkea rasian, kuljetuspussin tai –kassin. Tarra on edullinen vaihtoehto brändätylle rasialle, kassille tai kupille. Jos take awayssa käyttämäsi tuotteet ovat vakiintuneet ja määräsi ovat jo suuret, itse rasia, pizzalaatikko, kassi, puhumattakaan lautasliinasta, on mahdollista räätälöidä kauttamme. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Huolehdi noutopisteen siivouksesta ja hygieniasta

Varmista, että siivous tapahtuu aina puhtaasta likaisempaa pintaa kohti. Huolehdi erityisen tarkasti noutopisteen pinnoista: palvelutiskistä, maksupäätteestä sekä ovenkahvoista, pöytäpinnoista ja valokatkaisijoista - siis kaikista paikoista, joihin kosketaan usein. Varaa eri siivousvälineet asiakastiloihin ja henkilöstötiloihin, ja puhdista välineet huolellisesti siivouksen päätyttyä. Ohjeista käyttämään siivoukseen tarvittaessa desinfioivaa pesuainetta.

Suosi siivouksessa kertakäyttöisiä välineitä ja ohjeista heittämään käytetyt suojakäsineet ja liinat sekajätteeseen. Esimerkiksi kertakäyttöiset mikrokuitupyyhkeet ovat erinomaisia hygieeniseen siivoukseen. Jos saatavilla ei ole kertakäyttöisiä välineitä, muista puhdistaa välineet huolellisesti: pese pyyhkeet ja muut tekstiilit 60-90 asteessa. Jos tekstiilit eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa, käytä desinfioivaa pesuainetta.

Tarjoa myös asiakkaille mahdollisuus käsien desinfiointiin tai saippuapesuun sisääntulon yhteydessä. Pesupaikoille kannattaa varata riittävästi saippuaa ja kertakäyttöpyyhkeitä, tai vähintään alkoholipitoista käsihuuhdetta. Jos asiakkaaseen täytyy olla kontaktissa noutopisteen yhteydessä, tai asiakkaan koskettamiin esineisiin tai pintoihin täytyy koskea, ohjeista henkilökuntaa käyttämään käsineitä. Jos tämä ei ole mahdollista, ohjeista henkilökuntaa käyttämään käsihuuhdetta asiakaskontaktien jälkeen.

Siivoa keittiötilat huolellisesti

Keittiötiloja siivotessa kiinnitä huomiota henkilöiden suojautumiseen. Työvaatteiden ja -kenkien täytyy olla helposti pestäviä, ja suojakäsineiden käyttö on välttämätöntä. Jos tiloissa on ollut COVID-19-tartunnan saanut henkilö, puhdistuksen ajaksi suositellaan puettavaksi nestettä läpäisemätön, pitkähihainen suojatakki tai suojaesiliina.

Suorita siivous heikosti emäksisellä puhdistusaineella tai muulla yleisesti siivouksessa käyttämälläsi tuotteella. Käytä mahdollisuuksien mukaan kertakäyttöisiä siivousvälineitä. Varmista pintahygieniatesteillä, että mikrobien kasvualustana toimiva valkuaislika on saatu puhdistettua siivouksessa.

Pese ei-kertakäyttöiset pyyhkeet ja muut tekstiilit 60-90 asteen pesuohjelmalla. Käytä desinfioivaa pesuainetta, mikäli tekstiili ei kestä korkeaa pesulämpötilaa. Pakkaa siivousjätteet ja kontaminoituneet kertakäyttöiset välineet välittömästi erilliseen jätesäkkiin, ja toimita se suljettuna jäteastiaan. Muista myös desinfioida tilat pesun jälkeen.

Kun siivous on tehty, ohjeista henkilökuntaa pesemään ja kuivattamaankestokäsineet huolellisesti, tai vaihtamaan ne uusiin. Suojaimien ulkopintoihin ei saa koskea niitä riisuessa. Kädet pitää pestä suojaimien riisumisen jälkeen huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, sekä hieroa niihin etanolipohjaista käsihuuhdetta.

Muista myös yleiset ohjeet

Ohjeista sekä henkilökuntaa että asiakkaita tulemaan töihin ja noutopisteelle vain, jos heillä ei ole oireita ja he ovat terveitä. Pidä 1-2 metrin turvaväli muihin aina, kun se on mahdollista. Jos noutopisteellä tai muualla on tarpeen työskennellä lähikontaktissa alle metrin etäisyydellä asiakkaasta, ohjeista välttämään keskustelua näissä tilanteissa.

Ohjeista henkilökuntaa ja asiakkaita yskimään ja aivastamaan hihaansa tai nenäliinaan. Jos asiakas aivastaa tai yskii, ohjeista henkilökuntaa kääntämään kasvot hetkeksi poispäin ja tarjoamaan hänelle puhdas nenäliina, johon yskiä tai niistää tarvittaessa. Käytetty nenäliina täytyy heittää heti sekajätteeseen.

Normaalien siivousrutiinien sekä käsien pesemisen ja desinfioinnin pitäisi riittää koronalta suojautumiseen ja estämään viruksen leviäminen pintojen välityksellä. Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Sirpa Laitinen kertoo Ylen 28.4. julkaisemassa uutisessa, että WHO ja ECDC suosittelevat puhdistamaan usein kosketeltavia pintoja mahdollisimman usein, vähintään kerran päivässä. Itä-Suomen yliopiston kliinisen mikrobiologian professori Jukka Pelkosen mukaan tehostetusta pintojen siivouksesta ja desinfioinnista saatava lisähyöty jää suhteellisen pieneksi. Olennaista pintojen kautta leviämisessä hänen mukaansa on, että ihmiset eivät koskettelisi sormillaan nenäänsä tai silmiään. Lisätietoa siivousohjeistuksesta Ylen uutisessa.

--

Artikkeliin on lainattu lähteenä Kiillon vinkkejä ruoan turvalliseen ulosmyyntiin ja siivousohjetta ammattikeittiöille virusten leviämisen ehkäisemiseksi, sekä Työterveyslaitoksen ohjetta siivoukseen ja palvelualalle.

Artikkelia päivitetty 30.4.2020 Lisätty viittaus Ylen uutiseen "Desinfiointi muutaman tunnin välein ei estä koronaa – viranomaiset antoivat korona-ajan siivoussuositukset, joilla ei ole tieteellistä pohjaa" sekä päivitetty kohtaa maksupäätteen puhdistuksesta.

Artikkelia päivitetty 30.3. 2021 Päivitetty suosittelemiamme tuotteita vastaamaan saatavuutta.


Lue myös: Take away tuo ravintolakokemuksen koteihin