Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Mehiläinen - Pamark

Mehiläinen

 

Jaana Teider
Mehiläinen
Hankinta-asiantuntija
Satu Suominen
Mehiläinen
Hankintajohtaja

 

”Pamark on pystynyt vastaamaan Mehiläisen kasvaviin ja muuttuviin tarpeisiin, kun Mehiläisen toiminta on voimakkaasti laajentunut." - Satu Suominen

 

Hankinnasta maksuun -prosessin sujuvuus  on kriittisen tärkeää Mehiläisessä

Yksityisistä lääkäriasemista ja sairaaloista tutuksi tullut Mehiläinen on laajentanut toimintaansa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen puolelle. Kasvu ja kehitys on ollut voimakasta. Mehiläisellä on noin 300 toimipistettä Suomessa, ja niitä avataan jatkuvasti lisää.

Mehiläisen hankintatiimi kilpailuttaa ja neuvottelee sopimuksia kaikkien yksiköiden tarpeisiin. Keskittämällä hankintoja saavutetaan kustannussäästöjä ja yhtenäistetään toimintaa.

- Päätimme kilpailuttaa myös perustarvikkeet, joita kaikissa yksiköissä tarvitaan. Halusimme keskittää nämä tuotehankinnat yhdelle toimittajalle, jotta hankinnasta maksuun -prosessi olisi mahdollisimman sujuva, Mehiläisen hankintajohtaja Satu Suominen kertoo.

Kun ei ole paljoa pieniä toimittajia ja pieniä toimituseriä, aikaa säästyy tilaamisen sijaan yksiköissä asiakkaiden palveluun. Keskittämällä hankintoja myös laskujen määrä vähenee.

-  Samalla kentän ohjeistaminen helpottuu, kun kaikki Mehiläisen yksiköt tilaavat tietyn hankintakategorian tuotteita yhdeltä ja samalta toimittajalta, Mehiläisen hankinta-asiantuntija Jaana Teider lisää.

 

Parasta laatua niin tuotteissa kuin tavassa toimia

Pamark valikoitui Mehiläisen kumppaniksi noin kahdeksan vuotta sitten. Tällä hetkellä Pamarkilta tilataan koko konsernin perus- ja hygieniatuotteet, eli esimerkiksi kaikki wc-paperit, käsipaperit, pesuaineet, hygieniatarvikkeet, pehmopaperit sekä hoivayksiköihin myös vaipat, siivous- ja toimistotarvikkeet.

- Yhteistyömme aikana Pamark on laajentanut omaa tuotevalikoimaansa laboratoriotuotteisiin. Laboratorion näytteenottotarvikkeiden kilpailutuksen myötä myös me olemme siirtyneet heidän asiakkaaksi näiden tuotteiden osalta. Näytteenottotarvikkeet ovat meille iso tuoteryhmä, onhan Mehiläisellä laboratorioita noin viidessäkymmenessä toimipisteessä. On hyvä, että Pamark on tuonut alalle lisää kilpailua, Satu Suominen sanoo.

Hankintojen keskittämisessä kokonaishinta on ollut yksi kriteeri, mutta se ei aina ole tärkein. Toimiessamme terveyden- ja sosiaalipalveluiden toimialalla on tuotteiden laadukkuus, turvallisuus ja ympäristöystävällisyys myös tärkeitä valintakriteereitä. Pamark on myös sitoutunut Mehiläisen toimittajien toimintaohjeisiin eli code of conduct -ohjeistukseen. Mehiläinen haluaa varmistaa, että toimittajaverkosto on vastuullinen ja liiketoiminta kestävän kehityksen mukaista.

- Tärkeää on myös palvelukokemus. Asiakaspalvelu ja tilaaminen sujuvat hyvin, tavarat ovat tulleet sovitulla toimitusajalla, hankinta-asiantuntija täsmentää.

- Pamarkilla on tunnettuja päämiehiä ja laadukkaita tuotteita. Heidän tuotevalikoimansa on meidän tarpeisiin kattava. Tärkeää ovat myös luotettavat toimitukset, sujuva yhteistyö ja asiakkaan huomioiminen. Lisäksi Pamark on pystynyt vastaamaan Mehiläisen kasvaviin ja muuttuviin tarpeisiin, kun Mehiläisen toiminta on voimakkaasti laajentunut, Satu Suominen luettelee.

 

Kaikki ostot oman hankintajärjestelmän kautta

Yhteistoiminta on viety niin saumattomaksi, että Mehiläisen hankintajärjestelmä keskustelee suoraan Pamarkin toiminnanohjausjärjestelmän kanssa.

Kun Mehiläisen yksiköstä tehdään tilaus, hoituu koko hankinnasta maksuun -prosessi varsin mutkattomasti ja osin myös täysin automatisoidusti omassa hankintajärjestelmässä. Manuaalisia työvaiheita on saatu karsittua. Pamarkin tuotteet kuvineen löytyvät Mehiläisen hankintajärjestelmästä ja kun tilaus on hyväksytty, siirtyy se suoraan Pamarkin toiminnanohjausjärjestelmään.

- Kun tilatut tuotteet saapuvat meille, vastaanotto kirjataan sähköisesti hankintajärjestelmäämme. Jos tilaus ja lasku täsmäävät, laskua ei tarvitse erikseen tarkastaa ja hyväksyä, vaan se käsitellään automaattisesti laskujen käsittelyjärjestelmässä ja siirtyy maksuun. Näin säästetään työvaiheita yksikössä ja taloushallinnossa. Mehiläisen kokoisessa organisaatiossa se säästää hyvin paljon työaikaa.

- Hankinnasta maksuun prosessin tehokkuus tietenkin edellyttää toimittajaltamme, että sillä on varastossa tuotteita, niitä ei jää tulematta tai jälkitoimitukseen, vaan kaikki tulee ajallaan ja virheettömästi. Jos laskussa on hintavirhe, myöskään silloin tilaus ja lasku eivät täsmäydy, Satu Suominen huomauttaa.

- Asiat ovat sujuneet Pamarkin kanssa hyvin.

 

Erityistä on kuitenkin ihmiset

Tilausprosessin sujuvuuden lisäksi erityisenä Mehiläisen hankintatiimissä nähdään sujuva yhteistyö Pamarkin henkilökunnan kanssa. Hajautetun alueellisen mallin sijasta asiointi hoituu keskitetysti yhden yhteishenkilön kautta, joka tuntee Mehiläisen konsernin, liiketoiminnan ja sopimuksen. Tämä on koettu toimivaksi.

- Yhteyshenkilömme kanssa ollaan säännöllisesti tekemisissä. Vuositapaamiset järjestetään pari kertaa vuodessa, kehityspalavereissa hän on aina mukana. Käymme läpi yhteistyötä, hinnoittelua ja sopimusasioita. Jos jotain reklamaatiota on ollut, kaikki on hoidettu sujuvasti ja heti on tartuttu asioihin kehittävällä otteella, hankinta-asiantuntija Jaana Teider kertoo.

 

Konsepti uusien hoitokotien perustamiseen

Mehiläisen voimakkaan kasvun pohjana sosiaalipalveluissa on uusien hoitokotien perustaminen.

- Pamark on yksi meidän tärkeä yhteistyökumppani uusien hoivakotien avaamisessa. Pamarkin kanssa on suunniteltu perustuotteiden aloituspaketti uusiin hoitokoteihin, eli mitä tuotteita tarvitaan, kun uusi yksikkö aloittaa. Uusien yksiköiden perustaminen toteutetaan tehokkaasti samalla konseptilla, konsepti on hioutunut toimivaksi vuosien mittaan.

- Kun henkilökunta aloittaa uudessa yksikössä, toiminta voidaan aloittaa sujuvasti, eikä siinä vaiheessa enää tarvitse miettiä, kuka tilaa, mitä tilaa ja miltä toimittajalta. Tämä aloitussetti on toiminut hyvin, hankintajohtaja Satu Suominen päättää.