Näet hinnat ja pääset tilaamaan sisäänkirjautuneena. Mikäli et ole vielä asiakkaamme, luo uusi yritystili tästä > Rekisteröidy ja tilaa

Metsästysseuran turvalliseen riistankäsittelyyn: Kolme vinkkiä lahtivajan pintojen desinfiointiin - Pamark

Metsästysseuran turvalliseen riistankäsittelyyn: Kolme vinkkiä lahtivajan pintojen desinfiointiin

Metsästyksen suosio harrastuksena on ollut viime vuosina kasvussa. Metsästyskortti löytyy vuosittain noin 300 000 suomalaisen taskusta. Samaan aikaan lukuisat metsästäjät perehtyvät myös riistankäsittelyn hygieniaan metsästäjien terveys- ja hygieniakoulutuksessa. Suomalainen metsästäjä on vastuuntuntoinen ja tarkka. Riistan asianmukaisesta käsittelystä huolehditaan ylpeydellä. Siksi yhä harvempi puukko putsataan pyyhkäisemällä housun lahkeeseen, kun elintarviketurvallisuuden tietoisuus kasvaa metsästysseuroissa.

Kaikki tilat, missä käsitellään elintarvikkeita vaativat korkeaa hygieniaa. Näin varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja hyvä laatu. Riistaa käsitellään lahtivajassa vain puhtailla pinnoilla, puhtailla välineillä. Myös henkilöhygieniaan ja suojautumiseen on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota. Tässä artikkelissa käsittelemme erityisesti lahtivajan siivousta ja desinfiointia koskevia vinkkejä ja ohjeita.

Turvallinen riistankäsittely lahtivajalla

Metsästäjäliitto antoi noin vuosi sitten korona-ajan ohjeistuksia lahtivajalla toimimiseen liittyen, jotka ovat myös tänä päivänä vielä hyvin ajankohtaiset. Tärkein ohjeistus on, että yhteisiin tiloihin tullaan vain saalista käsittelemään, ja silloinkin mahdollisimman vähäisellä henkilömäärällä. Tiloihin tulee varata riittävästi suojakäsineitä ja ‐maskeja työskenteleville henkilöille. Kaikkien kosketuspintojen puhtaudesta tulee huolehtia tarkasti lahtivajalla. Suurissa tiloissa voidaan käsitellä useampia eläimiä samanaikaisesti, jos turvavälit ja hygienia toteutuvat.

Käsienpesu on syytä tehdä hyvin ennen ja jälkeen työn. Mikäli pesua ei voida suorittaa, voi käsien puhdistamiseen käyttää puhdistuspyyhettä  ja käsihuuhdetta.

SIIVOUSOHJEET

Siivouksessa periaatteena on edetä puhtaimmasta pinnasta likaiseen ja ylhäältä alaspäin. Puhdistusaineen käyttö ja mekaniikka ovat tärkeä työvaihe, mikä poistaa lian. Puhdistusaineiden käytössä on aina huomioitava puhdistusaineen ohjeen mukainen annostelu. Annostelussa on hyvä käyttää annostelupumppua tai mittaa.

Siivousjärjestys:

  • 1. Irtolika poistetaan keräämällä se kuivaimella kasaan tai huuhtelemalla.
  • 2. Puhdistusaine annostellaan ohjeen mukaisesti ja puhdistusaineliuos levitetään pinnoille.
  • 3. Pinnat harjataan.
  • 4. Pinnat huuhdellaan puhtaalla vedellä.
  • 5. Pinnat kuivataan tasokuivaimella.
  • 6. Pinnat joissa on ollut eritetahroja desinfioidaan.

LAHTIVAJAN PINTOJEN DESINFIOINTI:

Desinfektio tehdään aina puhtaalle ja kuivalle pinnalle. Pinnat sumutetaan ja pyyhitään desinfioivalla liuoksella. Desinfektioainetta käyttäessä on hyvä huomioida, onko kyseessä käyttövalmis vai laimennettava aine. Pyyhinnässä ainetta on käytettävä riittävästi, jotta desinfektio tapahtuu. Kuivumisen jälkeen pinta on käyttövalmis.

Lahtivajan pesu voidaan tehdä myös desinfioivalla puhdistusaineella. Irtolian poiston jälkeen puhdistusaine levitetään pinnoille. Puhdistusaineen annetaan vaikuttaa 5 minuuttia, jonka jälkeen pinnat harjataan huolellisesti. Lopuksi pinnat vielä huuhdellaan ja kuivataan hyvin.

On hyvä muistaa puhdistaa ja desinfioida myös lattiakaivot ja siivousvälineet. Helpoin tapa desinfioida siivousvälineet, on upottaa ne siivoussankoon jossa on desinfioiva puhdistusaineliuos. Välineiden on hyvä olla liuoksessa muutama tunti, jonka jälkeen välineet huuhdellaan puhtaalla vedellä ja laitettaan kuivumaan.

Verkkokaupastamme löydät laadukkaat tuotteet riistainkäsittelyyn

Mitä tahansa tuotetta etsitkin lahtivajaan tai muuhun riistankäsittelyyn, meiltä ne löydät! Kokosimme sinua varten yleisesti riistankäsittelyssä käytetyt tuotteet yhden kategorian alle.

Katso kaikki riistankäsittelyn tuotteet >


Kiilto Plusclean kuuluu KiiltoCleanin Natura-sarjan tuotteisiin. Nämä tuotteet ovat valmistettu kasvipohjaisista eli uusiutuvista ja biohajoavista raaka-aineista. Tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja. Kiilto Natura on askel kohti tulevaisuuden puhdistusaineita.

Metsästysseurasi hygienia- ja puhtaanapidon asioissa sinua palvelee avainasiakaspäällikkömme Marjo Voistio.

Artikkelin alkuperäinen julkaisupäivä 8.2.2021, artikkelia on päivitetty 6.10.2021.